Pārlekt uz galveno saturu

Uz inovāciju programmu ar ideju, kas pārtapusi unikālā produktā

Apvienojot fermentāciju, zinātni un vietējo izejvielu, iespējams radīt unikālu produktu, kas ir konkurētspējīgs starptautiskā tirgū. Latvijas uzņēmums “Fermentful” tam ir spilgts piemērs. Dibināts 2020. gadā ar ideju par veselīgu alternatīvu piena produktiem, “Fermentful” šodien ražo fermentētus dzērienus no Latvijā bioloģiski audzētiem zaļajiem griķiem. Šie augu kefīra dzērieni ir pieejami Latvijā un Igaunijā tādos tirdzniecības tīklos kā “Rimi”, “Narvesen” un “Stockmann”, un drīzumā uzņēmums gatavojas  ieiet arī citos eksporta tirgos.

“Fermentful” izveidotāja Anda Penka stāsta, ka ideja par fermentētu dzērienu dzimusi no personīgās vēlmes radīt ikdienā ērti lietojamu augu valsts produktu, kas palīdz preventīvi rūpēties par veselību. Produkta pamatsastāvdaļa – zaļie griķi – nodrošina bagātīgu uzturvielu klāstu un pilnībā saskan ar uzņēmuma ilgtspējas vīziju. Dzērienu izstrāde tika veikta sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes ekspertiem, izmantojot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovācijas vaučeru programmu. Tas ļāva uzņēmumam radīt savu fermentācijas tehnoloģisko procesu un izstrādāt zinātniski pamatotu produktu, kas ir ne tikai pilnīgi dabīgs un garšīgs, bet arī bagāts ar probiotikām un prebiotikām, kas veicina zarnu mikrobioma veselību.

Četru savas darbības gadu laikā “Fermentful” ir ne vien iekarojis pircēju uzticību Baltijas tirgū, bet arī guvis starptautisku atzinību. Uzņēmums ir piedalījies starptautiskās akselerācijas programmās, piemēram, “EIT Food FAN” Somijā un “MassChallenge” Šveicē. Pērn “Fermentful klasiskais augu kefīrs tika nominēts starptautiskās pārtikas izstādes “SIAL Paris” inovāciju balvai. Papildu tam par “Fermentful” ir rakstījuši tādi nozares starptautiskie mediji kā “Ingredient Network”, “Food Navigator Europe” un “New Nutrition”. 

Anda Penka uzsver, ka valsts atbalsta rīki bijuši nozīmīgs atspēriena punkts uzņēmuma attīstībā. Papildus inovācijas vaučeru programmai, kas palīdzēja radīt produktu sākotnējā posmā, “Fermentful” joprojām aktīvi izmanto arī citas LIAA piedāvātās biznesa inkubācijas iespējas un piedalās starptautiskās izstādēs ar valsts atbalstu. “Ja uzņēmumam nav ievērojama sākuma kapitāla, tas ir pārdomāti jāizmanto, tāpēc valsts atbalsts var kļūt par izšķirošu faktoru ceļā uz izaugsmi. Galvenais ir prasmīgi izvēlēties un kombinēt piemērotākos instrumentus un tos maksimāli efektīvi izmantot. “Fermentful” pieredze to lieliski apliecina – mēs sākām tikai ar ideju, kas, pateicoties vaučeru programmai, pārtapa unikālā produktā,” viņa stāsta.

Raksta tapšana finansēta ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

ES un NAP logo

 

Reģistrē profilu un piesakies atbalstam!

Personīgajā profilā Tu varēsi saņemt konsultācijas un e-pakalpojumus, slēgt līgumus, lietot personalizēto ziņu lenti un sekot līdzi visiem jaunumiem un aktualitātēm
  1. Reģistrē profilu un personalizē savu ziņu lenti
  2. Noslēdz līgumu un izmanto atbalsta iespējas
  3. Iesniedz projektu un piesakies atbalsta fondiem
Reģistrēties
×
Esmu LIAA virtuālā asistente Maija. Jautā man, centīšos palīdzēt!