Pārlekt uz galveno saturu

SIA EKJU ar Norvēģijas finanšu instrumenta programmas atbalstu palielina jaudu un konkurētspēju

2023.gada decembrī noslēdzas divu gadu īstenotais SIA EKJU projekts “B2B E-komercijai un paaugstinātām vides prasībām radītu āra telpu koka mēbeļu un aksesuāru ieviešana ražošanā.” SIA EKJU jau otro reizi pieteica dalību Norvēģijas finanšu instrumenta programmā un arī šoreiz tika piesaistīts projekta partneris no Norvēģijas – Norvēģijas koksnes tehnoloģiju institūts (NTI – Norsk Treteknisk Institutt), ar kuru bija veiksmīga sadarbība pirmajā Norvēģijas granta projektā.

Kopējās projekta izmaksas veido EUR 1 125 499,73 EUR, no tām EUR 433 049,98 kā Norvēģijas finanšu instrumenta programmas atbalsts.

Projekta ietvaros tika iegādātas jaunas iekārtas ar mērķi attīstīt kvalitatīvāku produktu ražošanu un palielināt kopējo ražošanas jaudu, tādejādi palielinot konkurētspēju tirgū, kā arī samazināt ietekmi uz vidi produktu ražošanas procesā.  Lai šo mērķi īstenotu, uzņēmums kā vienu no prioritātēm izvirzīja ēvelēšanas procesa uzlabošanu un iegādājās jaunu ēveles mehanizācijas līniju (485 033,34 eur). Tāpat ražotnē uzstādīja jaunu augstspiediena impregnēšanas iekārtu (146 668,29 eur) ar precīzākas dozēšanas un specifisku režīmu iestatīšanas iespējām. Kā pēdējo iekārtu SIA EKJU ražotnē uzstādīja jaunas, modernas kaltes (202 000 eur). Pateicoties jauno iekārtu iegādei, vairs nav nepieciešama materiālu pārvadāšana starp abām uzņēmuma rūpnīcām, lai veiktu kādu noteiktu ražošanas posmu. Pateicoties tam, ka viss ražošanas cikls izdarāms konkrētajā ražotnē un ir jaunas, modernas iekārtas, tiek samazināti CO2 un MWh nospieduma rādītāji ražošanas procesā.

Ņemot vērā ievērojamās izmaiņas produktu ražošanas procesā, Latvijas Valsts  koksnes ķīmijas institūts (LVKĶI) veica produktu dzīves cikla analīzi, lai novērtētu un salīdzinātu ieteikmi uz vidi vecajam un jaunajam ražošanas procesam. Tika izstrādāts nopietns pētījums, jo bija jāizvērtē pilns dzīves cikls no šūpuļa līdz kapam (cradle-to-grave). Iegūtie rezultāti ļāva secināt, ka, ražojot, piemēram, produktu “Klasisks piknika galds” atbilstoši jaunajam procesam, kas paredz arī produkta lietošanas ilguma pagarināšanu, var samazināt ietekmi uz vidi visās analizētajās ietekmju kategorijas par 42 – 47 %. Otrs pētījums, ko veica LVKĶI, bija koksnes mitruma testēšana, lai nodrošinātu iepakojamā materiāla (kartona) stiprības īpašību saglabāšanos produkta transportēšanas un piegādes laikā. Iegūtos rezultātus SIA EKJU vadība ņēma vērā un integrēja ražošanas procesā.

Norvēģijas koksnes tehnoloģiju institūta (NTI) daudzu gadu pieredze kokrūpniecībai būtisku pētījumu veikšanā palīdzēja SIA EKJU saprast ar mitrumu saistīto defektu (izmēru stabilitāte, pēlējums) rašanās cēloņus un, galvenais, rīcības plānu, kā tos ierobežot. Papildus tam, tika uzstādīti mitruma un temperatūras mērītāji produkcijas kravās uz dažādiem galamērķiem, lai izpētītu mitruma saturu un ietekmējošos faktorus produkcijas transportēšanas laikā, dodot rekomendācijas šo faktoru optimizācijā. Ņemot vērā koksnes sugas īpatnības un citus būtiskus faktorus, NTI sniedza vadlīnijas arī kaltēšanas procesa uzlabošanai un produktu kvalitātes kontroles sistēmas ieviešanā. 

SIA EKJU valdes priekšsēdētājs Māris Danieks ir gandarīts par projektā paveikto, jo veiktie uzlabojumi ražošanas procesā un sadarbība ar zinātniekiem ir veicinājuši ievērojamu ražošanas efektivitātes uzlabošanos un ietekmes uz vidi samazināšanos, nostiprinot uzņēmuma pozīciju tirgū un sekmējot ilgtspējīgu attīstību. 

Avots
LIAA

Reģistrē profilu un piesakies atbalstam!

Personīgajā profilā Tu varēsi saņemt konsultācijas un e-pakalpojumus, slēgt līgumus, lietot personalizēto ziņu lenti un sekot līdzi visiem jaunumiem un aktualitātēm
  1. Reģistrē profilu un personalizē savu ziņu lenti
  2. Noslēdz līgumu un izmanto atbalsta iespējas
  3. Iesniedz projektu un piesakies atbalsta fondiem
Reģistrēties

Mūsu partneri