Pasaulē labākā kombuča, izrādās, top Latvijā!
Pasaulē labākā kombuča, izrādās, top Latvijā!
Kombuča šobrīd piedzīvo īstu zelta laikmetu un kļuvis teju par kulta dzērienu veselīga dzīvesveida piekritēju vidū visā pasaulē. Vienlaikus šo fermentēto dzērienu ar bagātīgu probiotiku un uzturvielu sastāvu iecienījuši arī citi gardēži. Latvija var lepoties, ka viens no augstākās kvalitātes kombučas zīmoliem, kas iekarojis starptautisku atzinību un pircēju sirdis, top tepat – “Rudy’s Kombucha” ražotnē Kuldīgā.
“Rudy’s Kombucha” stāsts sākās 2019. gadā ar pirmajiem eksperimentiem tā īpašnieku, Darjas un Egora Grabaru, mājās Ādažos. Šobrīd tas kļuvis par starptautiski atzītu zīmolu, kas iedvesmo un rada lepnumu par Latvijas uzņēmējdarbības potenciālu un jaudu. Zīmols savu vārdu ieguva par godu ģimenes mīlulim – sunītim Rūdijam. Jaunā uzņēmuma sākotnējā ražotspēja bija vien 500 litri, taču pieprasījums ātri pārsniedza šo kapacitāti, tāpēc uzņēmums izveidoja ražotni Kuldīgā.

Kombuča, kas Latvijā zināma jau no seniem laikiem kā tējas sēnes dzēriens, “Rudy’s Kombucha” interpretācijā kļuva par veselīgu, garšīgu un modernu produktu. Dzērieni ir 100% vegāniski, bezglutēna un nepasterizēti, tie saglabā visus dabīgos enzīmus, vitamīnus un probiotikas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu un stiprina imunitāti.
Atšķirībā no daudzām citām tirgū pieejamām kombučām “Rudy’s Kombucha“ produktos nav cukura – visu saldumu un garšu nodrošina dabīgas sulas, biezeņi un augļi. Probiotiku klātbūtne un dzīvās baktērijas nodrošina dzēriena “dzīvo” raksturu, padarot to ne tikai atsvaidzinošu, bet arī organismam vērtīgu. Šī unikālā pieeja radījusi dzērienu, kas spēj konkurēt ne tikai ar citiem veselīgajiem produktiem, bet arī ar tradicionālajiem saldinātajiem dzērieniem, piesaistot arvien vairāk veselīga dzīvesveida piekritēju visā pasaulē.
Inovācijas un starptautiski panākumi
“Rudy’s Kombucha” var lepoties ar vairākām prestižām balvām, tostarp zelta medaļu konkursā “World Kombucha Awards 2023” un atzinību kā inovatīvākais dzēriens Dubaijā. Arī dzērieni ar nelielu alkohola saturu, tostarp ar šampanieša raugu, guvuši atzinību – Parīzē šis produkts ieguva “SIAL Innovation Awards 2022”. Šobrīd uzņēmums ir finālistu sarakstā un sacenšas par Latvijas “Eksporta un inovācijas balvu 2024” kategorijā “Eksporta jaunpienācējs”. Šajā konkursā, ko organizē Ekonomikas ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) kopā ar sadarbības partneriem, tika aicināti piedalīties uzņēmumi, kuriem ir uz eksportu vērsts piedāvājums, eksporta stratēģija un eksporta tirgi, uzņēmuma eksporta apgrozījums 2023. gadā sasniedzis vismaz 50 tūkstošus eiro un uzņēmumam ir ambīcijas sasniegt vismaz vienu miljonu eiro vērtu eksporta apgrozījumu tuvāko piecu gadu laikā.
Uzņēmums īpaši uzsver, ka starptautiski apbalvojumi ne tikai sniedz gandarījumu, bet arī palīdz veidot jaunas sadarbības, piesaistot partnerus, kuri vēlas izplatīt augsti novērtētus dzērienus. Šobrīd “Rudy’s Kombucha” eksportē uz 12 valstīm, tostarp Lietuvu, Igauniju, Skandināvijas valstīm, Vāciju, Nīderlandi, Grieķiju, Portugāli un pat Singapūru.

Ilgtspējīga attīstība un zaļā domāšana
Uzņēmums Kuldīgā nupat pārcēlies uz jaunām telpām, ieguldot līdz pat miljonam eiro modernās iekārtās. Ražotne aprīkota ar saules paneļiem, un uzņēmums pēta arī inovācijas, lai pārstrādātu kombučas ražošanas procesā radīto CO₂ un potenciāli izmantotu to kā enerģijas avotu.
Noderīgs instruments uzņēmuma ceļā uz izaugsmi bijis arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sniegtais atbalsts. Iestājoties LIAA Kuldīgas biznesa inkubatorā, uzņēmums 2021. gadā piedalījās savā pirmajā starptautiskajā izstādē Ķelnē. Tas kļuva par nozīmīgu pagrieziena punktu – tieši tur tika atrasts pirmais sadarbības partneris ārvalstīs, no Grieķijas.
Ar komandu, kurā ir 15 darbinieku, “Rudy’s Kombucha” iecerējis turpināt aizrautīgu darbu pie jaunu garšu un dzērienu izstrādes, lai nostiprinātu savas tirgus pozīcijas un iekarotu arvien jaunus noieta tirgus pasaulē.

Kopš 2024. gada Biznesa inkubācijas programmu īsteno LIAA pārstāvniecības Latvijā un programmā var pieteikties ikviens uzņēmums līdz 5 gadu vecumam, kas darbojas atbalstāmajās nozarēs.
Raksta tapšana finansēta ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Mazo un vidējo uzņēmumu programmas inkubatoru apakšprojekta finansējumu.