Latvijā rada pārtiku lietošanai ekstremālos apstākļos
Latvijā rada pārtiku lietošanai ekstremālos apstākļos
Latvijas zinātnieki ir radījuši īpaši izstrādātus pārtikas produktus, kas piemēroti lietošanai ekstremālos apstākļos. Projekts tapis ciešā sadarbībā starp Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) pētniekiem, Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centru, kā arī augstskolu “Turība”. Jaunie produkti jau testēti reālos apstākļos – alpīnists, uzņēmējs un zemessargs Juris Ulmanis tos izmēģināja savas 16 dienu ilgās ekspedīcijas laikā Dienvidpolā.
Ekstrēmās situācijās izmantojamajai pārtikai jāatbilst vairākām stingrām prasībām – tai jābūt ilgi uzglabājamai, drošai, vieglai un gatavai lietošanai bez sarežģītas sagatavošanas. Tomēr zinātnieki uzsver, ka mērķis nav tikai tehniski piemērots produkts, bet arī garšīgs un cilvēkam baudāms uzturs. Pētījumu iniciatīva sākotnēji nāca no Latvijas Zemessardzes, kas meklēja risinājumus uzturam militāro un glābšanas dienestu darbiniekiem. Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centrs, kas jau iepriekš veicis pārtikas inovāciju izpēti, piesaistīja zinātniekus no RTU un “Turības”, lai kopīgi radītu efektīvus risinājumus.
Viena no galvenajām metodēm, kas izmantota šī projekta ietvaros, ir liofilizācija – process, kurā pārtika tiek žāvēta vakuumā un lielā aukstumā. Šī tehnoloģija ļauj saglabāt produktu izskatu, uzturvielas, kā arī garšas un smaržas īpašības, vienlaikus būtiski samazinot to svaru. Liofilizētie produkti, iepakoti vakuumā vai aizsargatmosfērā, var tikt uzglabāti istabas temperatūrā ilgus gadus.
Kā skaidro RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Mašīnbūves un biomedicīnas inženierijas institūta vadošais pētnieks un "Turības" docents Uldis Bērziņš, šādi produkti ir īpaši piemēroti karavīriem, speciālo misiju dalībniekiem, alpīnistiem un citiem, kas nonāk ekstremālās situācijās.
Projekta realizācijā iesaistījušies arī Latvijas pārtikas ražotāji, nodrošinot produktu ražošanu. Lai uzturs būtu ne tikai ilgstoši uzglabājams, bet arī pilnvērtīgs, ēdienu receptes izstrādāja augstskolas "Turība" bakalaura programmas "Uzturs" direktore, sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande. Zinātnieki kopīgi izstrādāja tehnoloģiskos risinājumus, kas ļauj liofilizētos ēdienus pārstrādāt pulvera veidā un saspiest batoniņos, kuri saglabā visas maltītes uzturvērtības, bet ir viegli pārnēsājami.
Īpaša uzmanība pievērsta arī tam, lai šādi produkti sniegtu ne vien nepieciešamo enerģijas devu, bet arī papildu labumus – batoniņus var bagātināt ar kofeīnu, vitamīniem un citām uzturvielām, kas palīdz saglabāt modrību un veicina kognitīvās spējas. Turklāt liofilizācijas process nodrošina, ka šie produkti paliek derīgi lietošanai pat līdz 25 gadiem.
Zinātnieki ir gandarīti, ka viņu izstrādātie produkti veiksmīgi testēti reālos apstākļos, un J. Ulmanis pieredze Dienvidpolā sniedz vērtīgus datus to tālākai pilnveidei. Pašlaik pētnieki turpina attīstīt šo tehnoloģiju un meklē iespējas pielāgot ilgstoši uzglabājamu pārtiku ne tikai militārajām vajadzībām, bet arī civilās aizsardzības mērķiem. Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centrs organizē jauno produktu testēšanu un demonstrācijas arī citiem valsts aizsardzībā iesaistītajiem, lai rastu plašākus pielietojuma veidus šai inovatīvajai pārtikai.
Foto attēls:
(no kreisās) RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Mašīnbūves un biomedicīnas inženierijas institūta vadošais pētnieks Uldis Bērziņš, «Turības» bakalaura programmas «Uzturs» direktore, sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande un alpīnists Juris Ulmanis. Foto no J. Ulmaņa arhīva.