Pārlekt uz galveno saturu

Inovācijas laboratorijā: kā uzņēmēji var sadarboties ar universitātēm un izmantot valsts atbalstu?

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) jau daudzus gadus ir uzticams partneris uzņēmējiem, kuri vēlas attīstīt jaunus produktus, pilnveidot tehnoloģijas un stiprināt savu konkurētspēju. Universitātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas (TEPEK) moto "Sadarbība. Inovācijas. Attīstība." skaidri iezīmē tās darbības virzienus — veicināt zinātnieku un uzņēmēju sadarbību un sekmēt pētniecības rezultātu komercializāciju.

LBTU piedāvā plašu pētniecības un zinātnisko kompetenču klāstu, sākot no pārtikas tehnoloģijām, veterinārmedicīnas un lauksaimniecības līdz būvniecībai, vides zinātnēm, mežsaimniecībai un IT risinājumiem. Šeit radīti tehnoloģiski risinājumi bišu saimju uzraudzībai, izstrādātas receptes "Milzu!" graudaugu pārslām, sausajām uzturdevām Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, transporta plūsmas uzraudzības sistēmas un datu noliktavas sistēma precīzai lopkopībai un biškopībai. Šis saraksts nepārtraukti aug.

Sadarbība ar universitāti vienmēr sākas ar sarunu, atzīst Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja Sandra Muižniece-Brasava: "Pirmajā tikšanās reizē uzklausām uzņēmēju vajadzības, idejas un izvērtējam, vai mums ir atbilstošā tehnoloģiskā bāze un kompetences. Tā ir gan iepazīšanās, gan iespēja uzņēmējam saprast, ko universitāte var piedāvāt, un, iespējams, salīdzināt to ar iespējām citās universitātēs Latvijā un pasaulē." Šādas sarunas var notikt gan attālināti, gan klātienē Jelgavā, kur uzņēmēji var arī iepazīties ar pieejamajām tehnoloģijām un laboratoriju iespējām, kas ir plašas, aptverot gan pilotražotnes, gan produktu un tehnoloģiju kvalitātes testēšanas iespējas.

Praktiski sadarbība var norisināties dažādos līmeņos — no konsultācijām par tehnoloģiskiem procesiem līdz pilnīgai jaunu produktu izstrādei. Dažkārt uzņēmēji pie universitātes vēršas ar jau gatavu ideju, citreiz — ar problēmu, kas prasa risinājumu, bet  vēl citreiz meklē jaunos speciālistus - studentus, kuri iesaistīsies ražošanā inovāciju attīstīšanā.

Ja abas puses vienojas par sadarbības uzsākšanu, tiek aplēstas izmaksas un noslēgts līgums, kurā skaidri definēts, kādu pakalpojumu vai rezultātu uzņēmums saņems. Ja projekts ir inovatīvs un ar tirgus potenciālu, sadarbības īstenošanai iespējams piesaistīt arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovāciju vaučerus vai izmantot citus valsts atbalsta rīkus. 

"Mēs labprāt konsultējam uzņēmumus par pieejamajiem atbalsta instrumentiem — ar tiem strādājam ikdienā un labi pārzinām aktuālās iespējas. LIAA vaučeri ļauj kompensēt izmaksas, kas saistītas ar pētniecību un izstrādi, tādējādi palīdzot rasties jauniem uzņēmumiem un produktiem. Viss, kas nepieciešams no topošā uzņēmēja, ir apņēmība realizēt iecerēto," piebilst Sandra Muižniece-Brasava.

LBTU sniedz konsultācijas arī ārpus tradicionālajām pētniecības jomām. Piemēram, uzņēmēji var noskaidrot, kādas ražošanas iekārtas un kādi tehnoloģiskie parametri būs nepieciešamas viņu produktu ražošanai, tā ietaupot gan līdzekļus, gan laiku. "Dažkārt ir pieejamas ļoti modernas, dārgas iekārtas ar daudziem parametriem, no kuriem uzņēmējam reāli nepieciešama tikai daļa. Mēs palīdzam saprast, kas tieši ir vajadzīgs, lai lieki neieguldītu līdzekļus, bet tajā pašā laikā rastu risinājumu arī tālākai izaugsmei un attīstībai," skaidro Sandra.

Starp veiksmīgākajiem piemēriem, kas tapuši ar LBTU zinātnieku un tehnologu iesaisti pārtikas jomā, ir bērnu dārzeņu biezeņi "Rūdolfs", musli pārslas "Graci Musli", veselīgā uzkoda “Pupuchi”, fermentētais augu kefīrs “Fermentful”, kā arī inovatīvie "Good Mood Meals" produkti — liofilizētas, gadiem ilgi uzglabājamas maltītes. Liofilizācija ir žāvēšana izsaldējot, kas nodrošina produkta vieglumu un iespēju to lietot arī pēc daudziem gadiem, pievienojot tikai ūdeni. "Good Mood Meals" izstrādes process bija īpaši rūpīgs — tika pētīta dažādu izejvielu savietojamība, liofilizācijas procesa ietekme, kā arī ēdiena garša un konsistence pēc pagatavošanas. Bija svarīgi nodrošināt ne tikai ilgu uzglabāšanas laiku, bet arī saglabāt augstu kvalitāti, garšu un uzturvielu sastāvu.

Šiem produktiem ir ievērojams eksporta potenciāls, jo tie apvieno divējādu pielietojumu — gan pārtikas rezerves krājumiem, tūrismam un ekspedīcijām ekstremālos apstākļos, gan militārajām vajadzībām, kur svarīgs ir viegls svars, uzturvērtība un ātra sagatavošana. "Šis ir lielisks piemērs tam, kā mērķtiecīga pētniecība, pārdomāta tehnoloģiju izvēle un cieša sadarbība ar uzņēmēju var radīt patiešām konkurētspējīgu un starptautiski pieprasītu produktu," uzsver Sandra Muižniece-Brasava. 

"Universitāte ļoti lepojas, ka uzņēmēji pie mums atgriežas ar velmi ražot produktus, un mēs varam dot  pienesumu. Piemēram, tapis jauns produkts, uzsākts eksports un rodas ideja par nākamo. Viņi atgriežas — un tas nozīmē, ka sadarbība un rezultāts ir bijis vērā ņemams. Šī uzticība ir augstākais novērtējums universitātes darbam — spējai ne tikai atbalstīt, bet arī iedvesmot uzņēmējus jauniem izaicinājumiem un inovācijām. Tāpat prieks, ka jaunieši, kuri izvēlējušies  studēt pie mums Jelgavā, LBTU  veido savus uzņēmumus un  attīsta produktu izstrādi Latvijā ar eksporta potenciālu," saka Sandra Muižniece-Brasava.

Reģistrē profilu un piesakies atbalstam!

Personīgajā profilā Tu varēsi saņemt konsultācijas un e-pakalpojumus, slēgt līgumus, lietot personalizēto ziņu lenti un sekot līdzi visiem jaunumiem un aktualitātēm
  1. Reģistrē profilu un personalizē savu ziņu lenti
  2. Noslēdz līgumu un izmanto atbalsta iespējas
  3. Iesniedz projektu un piesakies atbalsta fondiem
Reģistrēties

Mūsu partneri