Pārlekt uz galveno saturu

2023. gadā būtiski pieaug uzņēmumu vēlme apvienoties

2023.gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu par 50% pieaugusi uzņēmēju vēlme apvienoties. Kopumā Konkurences padomē saņemts 21 apvienošanās ziņojums un izvērtētas 24 apvienošanās, tajā skaitā trīs, kas paziņotas 2022.gadā. Visos gadījumos ir pieņemts lēmumu atļaut apvienošanos. Pieņemto lēmumu skaits salīdzinājumā ar 2022.gadu ir pieaudzis par 70%.

Vislielākā uzņēmumu vēlme apvienoties identificēta 2023.gada izskaņā, kad Konkurences padome atļāva desmit apvienošanās. 38% no visiem 2023.gada pieņemtajiem lēmumiem bija saistīti ar konkurējošu tirgus dalībnieku vēlmi apvienoties jeb horizontālās attiecībās esošiem uzņēmumiem. Trešdaļa no visiem lēmumiem pieņemta par uzņēmumiem, kuru starpā nav konstatētas ne horizontālas, ne vertikālas saiknes. Tāpat katra piektā apvienošanās notika starp vertikālas attiecībās esošiem uzņēmumiem jeb tādiem, kas darbojas dažādos piegādes ķēdes līmeņos.

2023.gadā apvienošanās procesi ir notikuši dažādās nozarēs, kopumā ietekmējot 42 tirgus, piemēram, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, finanšu tirgu, biroja tehnikas, plastmasas un elektronikas ražošanu, kravu pārvadājumus, veselības aprūpi, elektroenerģiju un siltumenerģiju, automobiļu un to rezerves daļu pārdošanu, elektroierīču remontu un citus tirgus. Ietekmēto tirgu skaits salīdzinājumā ar 2022.gadu ir pieaudzis par 75%.

2023.gadā 21 apvienošanās lieta noslēdzās pirmajā fāzē, savukārt trīs lietās tika veikta padziļināta izpēte jeb otrās fāzes apvienošanās. Vidējās izpētes ilgums pirmās fāzes apvienošanām bija 23 dienas, savukārt otrās fāzes apvienošanām - 121 diena.

apvienošanās statistika 2023. gadā

Pilnu ziņu iespējams lasīt Konkurences padomes mājaslapā

Avots
Konkurences padome

Reģistrē profilu un piesakies atbalstam!

Personīgajā profilā Tu varēsi saņemt konsultācijas un e-pakalpojumus, slēgt līgumus, lietot personalizēto ziņu lenti un sekot līdzi visiem jaunumiem un aktualitātēm
  1. Reģistrē profilu un personalizē savu ziņu lenti
  2. Noslēdz līgumu un izmanto atbalsta iespējas
  3. Iesniedz projektu un piesakies atbalsta fondiem
Reģistrēties

Mūsu partneri